Ne tako davno, u posljednjim su desetljećima dvadesetoga stoljeća agencijama za tržišne komunikacije „vladali“ kreativni direktori gotovo nedodirljivoga statusa. Njihov posao bio je nadzor i njegovanje ideje od nastanka do realizacije. Njihov glavni zadatak bio je uspostavljanje ravnotežja između upravljanja kreativnim projektima i ljudima koji su iza njih stajali. Njihova je riječ najčešće bila prva a bez izuzetka zadnja. Njihova poslovna strategija bila je „osjećaj za pravac oko kojega valja improvizirati“ (P. Drucker) ili „potraga za redom pri kreiranju samoga kaosa“ (J. Chiat).

No trendovi su se promijenili kako zbog širenja kreativne ekonomije tako i zbog ubrzanog rasta i razvoja kretaivnih industrija. Kreativnost u tržišnim komunikacijama više ne ovisi samo o jednom čovjeku, pa ni o jednom odjelu u agenciji. Ona je sve više rezultat sinergije svih specijalističkih disciplina, odnosa s klijentom, često je posljedica jednostavnih ili prozaičnih stvari. Kreativnost zahtijeva i dosta hrabrosti, svježine, međusobnoga povjerenja i razumijevanja širega kruga ljudi, kreativnost je postala conditio-sine-qua-non svih članova tima. Razloga za to je puno ali je već bjelodano da iza svakoga kreativnoga projekta nužno stoji potpuno razumijevanje biznisa samoga klijenta/oglašivača, stoji iskustvo rada u medijima te poznavanje novih komunikacijskih alata, kanala i tehnologija, stoje znanja koja bitno nadilaze mogućnosti jednoga „svemogućega“ kreativnoga direktora.

Stoga već imamo praksu da iza svakoga uspješnoga kreativnoga projekta tržišnih komunikacija stoji multidisciplinarni „client-oriented“ tim velikog kreativnoga formata čiji se članovi, uključivo i njihova kreativnog direktora , vješto služe jezikom tržišne komunikacije. Upravo ta vještina baratanja jezikom tržišne komunikacije postaje nazivnikom profesije kreativnoga upravljanja tržišnom komunikacijom. Završetkom diplomskoga studija kreativnoga upravljanja tržišnim komunikacijama stječe se visokoškolska diplomska izobrazba, usmjerenja:

  • KREATIVNI DIREKTOR - “Kreativni” ide prvo u imenu, pa moraš kružiti bolje, smisliti bolje i usmjeriti bolje od ostalih. Postaješ lider kojem kreativni tim vjeruje i s kojim hoće raditi.
  • HEAD OF MARKETING - “Glava” je odgovorna za marketinški budžet tvrtke, i bavi se oglašivačkom strategijom, odnosima s javnošću i medijskim planovima. Ukratko, živiš na brzoj traci ali je uzbudljivo.

i stručni naziv: diplomirani specijalist tržišnih komunikacija - master struke.